Viața fără cash e posibilă
Știm bine cu toții că secolul 21 este secolul vitezei. Trăim într-o societate în care aproape totul se întâmpla cu viteză, așa că plățile cu cardul, transferurile bancare, cumpărăturile sau tranzacționarea online sunt acum operațiuni normale pe care le facem stând confortabil pe canapea, folosind device-urile personale. Totul este simplu, intuitiv și nu ne ia prea mult timp. Unde mai pui ca nici măcar nu trebuie să ieșim din casă!
Vladimir Kalinov lucrează în grupul Raiffeisen Bank din 1995, când a devenit ofițer de risc la Raiffeisen Bank in Bulgaria. Peste 10 ani, îl găsim mutat la București, la Raiffeisen Bank România în calitate de vicepreședinte Risc, iar din 2011 este vicepreședinte de Retail. Vorbește cinci limbi – bulgară, română, engleză, germană și rusă, este căsătorit cu o românca și are două fiice. Îi plac oamenii care au inițiativă și pot construi pe termen lung, care nu se tem de obstacole și caută mereu cele mai bune soluții. Crede că împreună putem transforma locul în care ne aflăm într-unul mai bun.
Despre automatizarea plăților bancare
În primul rând, pentru că nu am timp să stau să urmăresc toată ziua câte facturi au venit și ce am de plătit și, de obicei, uit, pentru că sună telefonul în permanență, așa că tot ce am putut seta ca plată automată, am setat. Și nu am probleme în cazul în care vine o factură care e mai mare decât ar trebui, pentru că există mecanisme care reglementează și acest aspect. În plus, orice factură se poate contesta, deci nu e niciun pericol. Așa că, mai degrabă, urmăresc la finalul zilei tot ceea ce s-a mișcat în cont și verific îndeaproape dacă ceva nu îmi pare în regulă.
Spuneai că ai activată această funcție de direct debit. Pentru ce plăți?
Tot ce este legat de utilități: curent, gaz, abonamentele care sunt legate cu servicii de internet, cablu, am abonamente de trafic și așa mai departe. Tot ce se poate face prin opțiunea direct debit, prefer să fac așa, pentru că este rapid și sigur.
Se pot recupera banii ușor în cazul în care observăm plăți greșite?
Da, în principiu se poate face ușor, dar când se setează direct debit, cineva poate seta și o sumă maximă. Cu alte cuvinte, dacă noi credem că în mod normal nu putem să consumăm mai mult decât 500 de lei, se poate pune această limită. Dacă este ceva ce s-a plătit deja și credem că nu este corect, se poate face contestație și există un proces automat de reconciliere.
Cum vede un bancher posibilitatea unei lumi în care banii cash nu vor mai exista?
În primul rând, societatea nu înțelege cât de scump este procesul de a trăi cu cash. Vorbim de necesitatea de a produce bancnote. Apoi, vorbim de necesitatea de a procesa, de a transporta și de a asigura pază banilor fizic. Astea sunt costuri pe care societatea nu le vede, dar pentru fiecare instituție bancară sunt niște costuri enorme. Cel mai ușor este să lucrăm fără cash pentru că viteza cu care se fac plățile este infinit mai mică, iar oamenii nu au nevoie de casierii. Nu cred că există un risc pentru că și tehnologiile avansează și deja începem să înlocuim multe activități cu inteligența artificială care încearcă să observe dacă utilizatorii fac tranzacții tipice pentru comportamentul lor, sau li se schimbă comportamentul și atunci ne dăm seama imediat dacă cineva a pierdut controlul asupra contului și putem să ne protejăm mai bine clienții. Suntem mult, mult mai avansați decât acum 10 ani sau 20 de ani.
În cât timp crezi că vom ajunge la o societate fără cash?
Greu de spus pentru că fiecare societate are și niște obiceiuri sociale care trebuie să ajungă la un anumit nivel de maturitate. Sunt țări care sunt deja aproape cashless. În Norvegia, mai puțin de 5% din operațiuni se fac cash. Suedia, unde dacă vrei să plătești orice cu cash te costă mai mult pentru că se percepe comision. În plus, sunt locuri în care pur și simplu nu ți se dă opțiunea de a plăti cash. Depinde foarte mult de „pactul” social pe care lumea trebuie să-l accepte, dar și să înțeleagă de ce se întâmplă asta. Plus, trebuie să menționez și nevoia de a avea o anumită infrastructură care să permită funcționarea unei societăți cashless.
Avantajele și dezavantajele unei societăți fără bani cash
Avantaje sunt multe. În primul rând, viteza cu care poți face plăți este infinit mai mare pentru că există un cost de procesare mult mai mic, deoarece nu mai avem nevoie să asigurăm transport pentru bancnote, procesare sau combustibil; în felul acesta limităm chiar și poluarea! În al doilea rând, avem mai multă transparență – pentru noi ca utilizatori, dar și pentru autorități și business-uri.
Pe de altă parte, ca dezavantaje, aș menționa riscul de fraudă, care, de altfel, este un risc constant cu care ne confruntăm în orice tip de banking.
Un cuvânt de final pentru ascultători
Viața fără cash e posibilă!
SMART MONEY TIPS
Automatizează plățile digitale pentru facturile lunare. Fie că este vorba de plata abonamentului la un canal de streaming, plata asigurărilor de orice tip, fie de plata pentru alte servicii recurente, fă-ți viața mai ușoară și câștigă timp în plus pentru tine lăsând aplicațiile să se ocupe pentru tine.
Adaugă-ți cardul de credit sau debit în portofelul digital din telefonul tău. Astfel, vei putea să plătești cashless fără să mai scoți cardul din portofelul tău fizic, ci doar să apropii telefonul de POS și să faci plata instant.
Alege plata cu cardul sau prin orice metodă digitală atunci când ești întrebat. Astfel, vei putea să ai un istoric al tuturor plăților tale și vei putea să îți urmărești comportamentul financiar mai ușor.