Implicarea în comunitate. Ce face diferența?
Daniel Matei,
Sustainability and ESG Manager la Raiffeisen Bank
Încheiem sezonul 3 de Money Chat Podcast cu o discuție despre comunități. Mai exact, despre cum ne putem implica mai mult, fiecare dintre noi în comunitatea din care facem parte pentru ca viitor sa ne fie ceva mai bine.
Consideri că ești un om care se implică în comunitate?
Da, pentru că de mic am fost voluntar în cadrul Crucii Roșii și mi-a dat o direcție pe tot parcursul vieții să fiu prezent în viața comunității.
Nu tuturor ne dă prin minte să ne implicăm în voluntariat și sunt curioasă ce părere ai, cum am putea să ne implicăm fiecare dintre în comunitate.
Cel mai important lucru pe care îl putem face fiecare dintre noi este să nu fie nevoie să se intervină în urma noastră. Să nu lăsăm mizerie în urma noastră, fie că suntem în concediu la un festival sau pe malul mării. Asta nu ne costă absolut niciun ban, nu ne costă nici măcar o secundă de extra timp ci ne costă doar puțină dorință de a fi mai bun cu cei din jur.
Deci dacă nu ai făcut un lucru rău înseamnă automat că ai făcut un bine.
Este primul pas în a te asigura că ai făcut mai mult bine.
Cum poți fi un cetățean mai implicat?
- Alegi o temă de interes pentru tine, precum sănătate, educație, mediu etc.
- Te implici prin voluntariat sau donații
Cum pot promova companiile implicarea în comunitate?
- Alegerea unor teme de implicare în comunitate prin analiză de materialitate.
- Consultarea stakeholderilor pentru alegerea unor teme (angajații, clienții și partenerii șamd)
- Considerând propunerile stakeholderilor, compania alege temele în care ar putea avea un impact pozitiv.
- Alegerea modalității de implicare: financiar sau implicând angajații în acțiuni de volutariat.
Dar cum ne ajută voluntariatul personal și profesional?
În fiecare an ne întrebăm colegii cu ce i-a ajutat voluntariatul. Foarte mulți dintre ei vorbesc la nivel personal de mai multă împlinire, la nivel profesional menționează abilități de comunicare, de lucru în echipă sau chiar și de leadership deoarece te găsești în situații în care nu te-ai afla în viața de zi cu zi.
Cum putem găsi o cauză sau o organizație în cadrul căreia să facem voluntariat?
Te întrebi ce este important pentru tine, ce îți aduce bucurie, te pasionează sau te nemulțumește profund. Poți să ajuți la curățarea unei plaje, să ajuți la un curs de educație financiară sau să petreci timp cu o persoană vârstnică.
Este important să fii oficial voluntariat, să te înscrii într-o organizație?
Voluntariatul în mod organizat ajută mai mult decât intervențiile punctuale.
Ai putea să îmi spui cum susțin companiile eforturile de voluntariat ale angajaților?
Pe de-o parte oferim angajaților oportunități de implicare în organizații care sunt deja sprijinite de către Raiffeisen. Ne alegem partenerii din mediul ONG astfel încât aceștia să poată primi voluntari dintre colegii noștri. Aceștia primesc pentru fiecare zi de voluntariat o extra zi liberă, o recompensă a faptului că au ales să se implice.
Ai putea să îmi spui ce faceți în Raiffeisen, de exemplu?
Începând cu 2023 am ales să punem zona de sustenabilitate în centrul implicării noastre în comunitate asta însemnând că ne uităm la acele proiecte care îi ajută pe beneficiari să fie pregătiți pentru joburile viitorului, precum meseriași care montează panouri solare.
Apoi, discutăm de proiecte care ajută antreprenorii pentru tranziția la economia verde. De la generare de idei în evenimente de tip Hackathon până la premierea unor antreprenori care au reușit.
Cu ajutorul ONG-urilor ne implicăm în proiecte care susțin un comportament sustenabil la nivel individual. De exemplu, folosirea bicicletei ca mijloc de transport sau înființarea unui centru comunitar în care se pun resurse la comun pentru a micșora impactul asupra mediului. Am lansat programul Raiffeisen Comunități, un accelerator de ONG-uri, care pe lângă componenta de educație și creștere pentru proiectele care vor fi selectate câștigătoare, le oferă și finanțări de 5 milioane de lei, să-și pună aceste proiecte în aplicare.
Ce ONG poate să aplice?
Orice ONG care:
- poate rezolva probleme din zona de stil de viață sustenabil
- demonstrează că este susținut de o comunitate locală
Cum se pot face donații în mod eficient pentru ONG-uri sau către proiecte comunitare?
Donațiile prin SMS, recurente sau cele prin debit direct. Poți vedea pe extrasul bancar către cine donezi și să alegi să îți oprești donația la un moment dat sau să schimbi beneficiarul.
Poți să ne dai un exemplu de succes care a avut un impact asupra comunității?
iVelo, proiectul celor de la Green Revolution, care a fost lansat chiar cu ajutorul Raiffeisen Bank acum mai bine de 10 ani. Nu doar că a fost un proiect vizibil dar a contribuit la schimbarea mentalității bucureștenilor vis-a-vis de mersul cu bicicleta. Au făcut mersul cu bicicleta mai cool.
Cum ajută implicarea în comunitate la atingerea obiectivelor de mediu, sociale și de guvernanță?
În primul rând, implicarea în comunitate răspunde direct la partea socială pentru că acolo se măsoară direct implicarea în comunitate. Însă, indirect ne putem uita și la zona de mediu, cum ar fi antreprenorii pe care îi ajutăm să facă tranziția către economia verde.
Ce resurse pot oferi băncile pentru inițiativele de implicare în comunitate?
Pe lângă finanțare, un investitor vine și cu expertiza propriilor angajați și cu alți parteneri care se pot implica la rândul lor în proiect.
La nivel național, putem crea o cultură a implicării în comunitate și a solidarității?
Da, deja zeci de milioane de euro au fost donați de cetățeni prin sms și prin direct debit în ultimii ani de zile. Vorbind mai des despre bine vom fi conștienți că se poate face mult bine și în România.
– Pe o scară de la 1 la 5, unde crezi că suntem în zona voluntariatului în România?
Pe la 2. Pe măsură ce depășim nevoile de bază, ne putem implica mai mult și în voluntariat.
Fă bine și binele se întoarce!
Acceleratorul de sustenabilitate Raiffeisen Comunități
– Ai un proiect care contribuie la transformarea sustenabilă a comunității în care trăiești?
Înscrie-l în acceleratorul de ONG-uri în sustenabilitate Raiffeisen Comunități până pe 12 ianuarie 2024 și aplică pentru granturi totale de 1 milion de Euro (până la maxim 50.000 Euro / proiect).