Primele lecții financiare pot începe de la 3 ani
De cele mai multe ori, realizăm că ar trebui să ne planificăm bugetul abia atunci când ne câștigăm primii bani. Este important, însă, să învățăm ABCDarul financiar încă de mici, pentru a ne familiariza cu termenii și conceptele din domeniu. Roxana este planificator și consultant financiar, are 34 de ani și este din Constanța. Laurențiu Mihai a stat de vorbă cu ea despre cum le putem transmite copiilor noștri primele obiceiuri financiare. Tot de la ea, aflați ce soluții recomandă pentru a ne redresa financiar după perioada complicată din ultimele luni.
Educație financiară pentru cei mici
Începând cu vârsta de 3 ani, copilul începe să descopere lumea, iar creierul acționează precum un burete, absorbind toată informația din jurul său. Acesta este momentul potrivit să începem micile lecții de educație financiară. Am putea porni prin a-i arăta banii, explicându-i ce sunt, ce se întâmplă cu ei, la ce ne sunt de folos și care sunt metodele prin care îi putem obține.
Putem continua treptat și subtil să transmitem celui mic lecțiile necesare pentru a avea o viață prosperă: cum se câștigă și cheltuiesc banii eficient și cum se economisește și se investește inteligent. Copilul între 3 și 5 ani învață prin joc, așa că ne putem juca cu el și să-i transmitem informațiile în acest mod. Atâta vreme cât informația abstractă îi este pusă la dispoziție prin intermediul unor lucruri concrete, a unor activități cât mai practice care îi vizează intuiția, el își va extrage singur informația.
Totuși, noi, adulții, avem nevoie, în primul rând, de o perspectivă deschisă, optimistă legată de bani, o relație bună cu aceștia pentru a transmite o educație financiară sănătoasă și solidă copilului. Acesta intuiește rapid relația pe care o are părintele său cu banii și învață mai mult din acțiunile acestuia, nu doar din ce spune. Așadar, e important nu doar să-i spunem unui copil că este bine să economisească, dar trebuie să o arătăm și noi, abținându-ne, de exemplu, să cumpărăm mai multe perechi de pantofi într-o ședință de shopping și să ne plângem ulterior că am rămas fără bani.
Adaptează-te, în funcție de situația ta financiară
Perioada în care ne regăsim astăzi este fără precedent pentru toate generațiile. E important de știut că banii puși deoparte, rezervele ne vor salva întotdeauna din situații dificile, atât generate de o situație personală, individuală, cât și de una colectivă, precum pandemia.
În funcție de situația fiecăruia dintre noi, există diferite abordări pentru a ne asigura că reușim să trecem cu bine de această situație. Eu am identificat trei mari ipoteze la care fiecare dintre noi are propria soluție pentru a trece peste, însă sunt câteva lucruri cheie de avut în vedere:
- Dacă ai rămas fără loc de muncă, încearcă rapid să faci ceva. Nu neapărat ceea ce îți place sau ceea ce îți dorești, ci ia-ți un alt job. Fă o activitate plătită, pentru a-ți acoperi cheltuielile lunare și poate chiar să economisești.
- Dacă ai un loc de muncă dar venitul s-a diminuat, caută să dezvolți o pasiune pe lângă job, o abilitate din care să câștigi mai mulți bani. Economisește cât mai mult din ceea ce câștigi pentru a-ți crea stabilitatea și siguranța financiară necesară.
- În cea de-a treia ipoteză, ai un job/o afacere și nu este afectat/ă. În acest caz, fii recunoscător pentru această postură favorizată și economisește. Creându-ți o rezervă consistentă de bani poți profita de piața de capital, investind pentru a avea o sursă de venit extra. Acest sfat este valabil în toate celelalte situații. Mai târziu, după constituirea rezervelor, este indicat să începi să învestești pentru a avea o sursă de venit suplimentară.
Discuții deschise în familie despe bani
Este foarte important, din punctul meu de vedere, să ai un partener care îți împărtășește convingerile, care are obiective comune cu ale tale și este motivat să le realizeze. Oamenii sunt diferiți, astfel că și partenerul poate avea informații și percepții diferite față de ale tale, mai ales când vine vorba de bani. Dacă are concepții puțin diferite, însă, atunci poate avea și o perspectivă proaspătă, ce te poate ajuta să ieși dintr-o situație, să rezolvați împreună o problemă financiară.
Când banii sunt puțini și nevoile sunt mari, atunci pot interveni certurile. O soluție optimă pentru a evita astfel de neînțelegeri ar fi separarea banilor în cuplu. Astfel, fiecare va simți repercusiunile faptelor sale doar pe propria piele, nu la nivel de familie sau cuplu, devenind mai responsabili.
Aperitive financiare
Educația financiară e o lecție continuă, de care avem nevoie în toate etapele vieții – de când suntem mici și până ne întemeiem propria familie. E foarte important să învățăm în fiecare zi, de la fiecare om pe care îl întâlnim și cu care discutăm sau pe care îl citim sau urmărim în mediul online. Putem învăța din orice situație, din orice perioadă pe care o traversăm și, cu siguranță, fiecare extrage lecțiile de care are nevoie.
De asemenea, trebuie să conștientizăm importanța banilor în viața noastră, nu doar pentru azi-mâine, ci să extindem viziunea pentru încă 20-30 de ani. În acest scenariu, e necesar să determinăm care vor fi nevoile și dorințele atunci și să luăm deciziile potrivite încă de pe acum: să economisim și să învestim banii. Astfel, ne construim singuri viitorul pe care ni-l dorim, fără să depindem de factorii externi.