Cum să te bucuri de Paște cu un buget redus
Setează-ți un buget de cheltuieli și nu uita lista de cumpărături
De când #StămAcasă, cheltuielile lunare pentru ieșirile în oraș au dispărut. În schimb, a crescut suma pe care o dăm săptămânal pe mâncare, deoarece cumpărăm în cantități mai mari, suntem mai predispuși să mâncăm de mai multe ori pe zi, dar și pentru că nu refuzăm micile plăceri, cum ar fi ciocolata, vinul, pufuleții sau biscuiții. În ultimile săptămâni, am mâncat mai multă pâine, clătite sau banana bread decât anul trecut. Mâncăm pe un fond emoțional, spun nutriționiștii, dar și psihologii.
Prin urmare, provocarea de Paști ar fi să înjumătățim felurile de mâncare pe masa de duminică. Vom avea astfel grijă de salata din portofel, dar și de sănătatea noastră. Pentru un Paște cumpătat și liniștit din punct de vedere financiar, puteți urma recomandările de mai jos.
Stabilește meniul de Paști împreună cu cei dragi
Tradiția spune că pe mesele românilor nu trebuie să lipsească în această zi pasca, cozonacul, ouăle roșii, drobul sau friptura de miel. Totuși, în acest an, hotărăște care va fi meniul alături de familie și ține cont de preferințele fiecăruia. Nu îți propune să experimentezi rețete gourmet, riști să te stresezi mai mult, dar și să dai mai mulți bani pe ingrediente. Alege preparate ușoare, rapide și nu uita de salate. Dacă nu mai găsești drojdie în magazine, caută rețete prin care e înlocuită cu kefir, bicarbonat sau bere. În loc să cumperi maioneza, fă-o acasă, cu ajutorul copiilor, în cantitatea de care ai nevoie. Optează pentru mai multe gustări decât feluri de mâncare care te vor ține o zi întreagă la bucătărie.
- Pâine fără drojdie și fără maia, descrisă pas cu pas
- 5 rețete de pâine fără drojdie
- Maioneza de casă, în 30 de secunde
- 5 gustări în 5 minute
Setează-ți un buget pentru cumpărături și încearcă să te încadrezi în el
După ce ai făcut meniul, notează-ți ingredientele de care ai nevoie pentru lista de cumpărături. Verifică online prețul acestora și calculează suma totală de care ai avea nevoie. Taie dacă ți se pare că ai exagerat. Verifică-ți sănătatea financiară a bugetului, pentru a ști cât de mult poți cheltui în această perioadă.
Analizează costul și eficiența pentru pregătirea fiecărei rețete. Dacă pasca sau drobul de miel nu sunt printre atu-urile tale în bucătărie, mai bine caută producători locali care ți le pot livra direct acasă. Susții și micii antreprenori, în acest fel:
- NasulRosu pentru legume și fructe proaspete
- RealFoods, pentru alimente bio și naturale, dar și opțiuni pentru masa de Paște
- Legumefericite, unde găsiți produse sănătoase
- Băcănia Veche, pentru comenzi de produse preparate
- AllFarm, cu produse tradiționale românești
Asigură-te că vei găti cantitățile potrivite pentru familia ta
Dacă sunteți patru membri în familie, nu e cazul să cumperi cât pentru opt. Ține cont că în această perioadă facem mai puțină mișcare, prin urmare și cantitatea de mâncare ar trebui să fie cumpătată. Taie rețetele în două, fă porții mai mici, pentru ca fiecare să poată gusta. Astfel, îți tai cheltuielile în două și nici nu vei rămâne cu multe resturi a doua zi.
Apropo de resturi, gândește-te cu ce ai putea rămâne și ce rețete poți face din ele. Mielul la cuptor îl poți asezona după câteva zile cu cartofi la cuptor. Ouăle vopsite le poți folosi într-o salată sau renumitele ouă umplute, iar legumele ușor ofilite le poți folosi într-o supă sau frittata.
Redu cheltuielile pentru decorațiuni și cadouri
Refolosește decorațiunile interioare de anul trecut și economisește banii. Un buchet de flori proaspăt poate schimba atmosfera. Implică-i pe cei mici să te ajute să faceți decorațiuni utilizând materialele din casă – hârtie, carton, cutii nefolosite, ambalaje de cadouri.
Oferă experiențe în loc de cadouri scumpe – un spectacol/concert online, un maraton cu filme vechi, o călătorie online prin țări străine, un curs foto gratuit, pe care să-l parcurgeți împreună în familie, un album virtual cu cele mai memorabile vacanțe sau cu destinațiile viitoare, un voucher la librăria preferată, un card cu 100 de îmbrățisări sau săruturi pentru cei dragi, o scrisoare personalizată.
Experiențe virtuale:
- Pentru îndrăgostiții de teatru sau muzeele din țară
- Pentru bucureștenii mai vechi sau mai noi
- Pentru cei cărora le este dor de călătorii sau să facă o plimbare prin București
- Pentru iubitorii de circ sau balet
- Pentru artiști, dar și micii iubitori de animale
- Pentru cei care nu renunță la magie
Cumpără în siguranță
Pentru sănătatea ta, evită aglomerațiile din magazine în această perioadă. În speranța că ai comandat online din timp toate ingrediente necesare, și că nu ai uitat nici de producătorii mici, care îți pot livra la ușă ingrediente proaspete.
Dacă trebuie să te duci în magazin sau la piață, respectă regulile din incinta acestora și ia-ți măsurile necesare de siguranță – mănuși, mască (o poți înlocui cu un fular mai gros sau o bandană), dezinfectant sau șervețele umede.
Toate supermarket-urile au introdus măsuri de siguranță pentru clienții lor: cărucioarele sunt dezinfectate periodic, intrarea se face stând la coadă și respectând distanța de 2 metri, ai acces la dozatoare cu dezinfectant. Optează să-ți scanezi și plătești singur cumpărăturile, dacă supermarketul dispune de acest serviciu. Evită orele aglomerate și ține cont că persoanele în vârstă au prioritate între orele 11-13.