E6 MC site 1000x600

Cum putem să avem un comportament financiar sănătos?

Ne poți asculta și aici
Cătălin Munteanu

Director Clienți Persoane Fizice, Raiffeisen Bank România

Care este relația ta cu banii? 

Principiul fundamental este să nu ignorăm relația cu banii. Avem tendința de a vorbi cu greu despre bani. Mai întâi de toate, trebuie să stabilești o relație cu banii, oricare ar fi ea.  

De multe ori această relație are un început mai greu la drum pentru că este un subiect inconfortabil. De multe ori facem o paralelă greșită între stima de sine și valoarea financiară pe care o atribuim lumii noastre. O dată ce înțelegem mai bine ce ne oprește, avem și o șansă rezolvăm situația.  

Crezi că tindem să ne complicăm în discuția despre bani? 

Da, este a doua greșeală pe care o facem în relația cu banii. După ce am stabilit o relație cu banii, oricum ar fi ea, al doilea pas este conștientizarea. Care poate fi sub forma unui buget extrem de clar despre venituri, cheltuieli, categorii suplimentare de cheltuieli. Vom constata fiecare dintre noi niște zone de risipă.  

La primul job cheltuiam cât câștigam. Tu ai făcut oare altfel? 

Da, chiar mai mult decât câștigam. Am luat o mașină în leasing iar rata pe care o plăteam era mai mare decât salariul. Aveam niște economii și îmi făcusem un calcul că următoarele 4-5 luni îmi ajung și până atunci voi găsi o soluție. Aceasta este o altă componentă emoțională. Cum ne raportăm la zona financiară și la bani? Dacă tot ce trăim este o emoție negativă ne blochează acțiunea în relația cu banii. Este în regulă și să te bucuri de banii tăi și să depui eforturi să câștigi mai mult. 

Ce obiceiuri financiare  adopți, acum, în viața de zi cu zi? 

Plătește-te pe tine însuți. Cum îmi încasez venitul, pun ceva deoparte, oricât. Putem ajuta acest proces prin automatizare. Oamenilor nu le place să ia decizii. De aceea, putem pierde oportunitatea de a economisi. Apoi, este important să continui și să mergi în zona de investiții pentru a-ți diversifica sursele de venit. 

Este important să diferențiem economisirea de investiții. A economisi nu înseamnă a investi. 

Este important să stabilim niște capitole mari. Este în regulă să economisești sau să investești pentru educație, pensie, fond de urgență. Fiecare dintre aceste decizii are la bază instrumente diferite, un proces cognitiv diferit și te ajută, prin constrângere, să îți protejezi economiile și investițiile. Cum ar fi un fond de pensii. 

Ce faci după ce economisești și investești? 

Este important să te și recompensezi. Mi-ar plăcea să văd oameni în jurul meu care merg la o cafea pentru că o dată la 3 luni celebrează succesul de a-și fi pus în cont 10 lei sau 100 de lei. Odată ce împărtășim cu cei din jurul nostru ne găsim niște motivații pe termen scurt foarte bune să economisim. O altă motivație ar fi urmărirea progresului. Să bifezi în calendar fiecare zi în care ai economisit.  

Idei esențiale: 

  1. Trebuie să stabilești o relație cu banii, oricare ar fi ea.  Este bine să existe această preocupare în viața ta. 
  2. Economisește, lunar, oricât de puțin 
  3. Simplifică lucrurile, stabilind categorii mari de cheltuieli și investiții. Exemplu: educație, pensie, fond de urgență. 
  4. Creează un obicei de a te recompensa și a împărtăși cu cei apropiați progresul tău către un comportament financiar sănătos. 

Avem proporții pentru fiecare componentă, economisire, investiție, recompensare? 

Eu personal nu am, cred că este mai important să o facem și mai puțin procentele.  

Crezi că românii au o relație bună cu banii? 

Nu cred că există o diferență așa mare între noi, românii, și alții. Probabil că spiritul nostru latin ne duce mai mult în zona impulsivă. Vis-a-vis de impulsivitate, există mai multe studii; s-a constat că este mai greu să schimbi obiceiul, dar este mai ușor să schimbi mediul.   

Cum schimbăm mediul? 

În primul rând, reducem fricțiunea automatizând decizia de economisire și ducând o anumită sumă în fiecare lună într-un cont de economii, de investiții sau într-un fond de pensii. În al doilea rând, găsim modalități de conștientizare cu privire la economisire sau investiții, în acest caz, sunt utile diverse metode și aplicații. De exemplu, prin intermediul unui comparator de prețuri. Prin intermediul tehnologiei avem acces la informație și putem vedea ce putem câștiga și ce putem pierde în urma unor decizii sau a unui comportament financiar.  

Cum putem să stabilim obiective financiare realiste dar și motivante? 

În primul rând, trebuie să plecăm de la o autoevaluare, fie că este un buget, o evidență a cheltuielilor sau orice altceva. Apoi, stabilirea obiectivelor pe termen scurt și pe termen lung. Și utilizarea unor conturi și metode adecvate de economisire pentru fiecare. Astfel, scade riscul să contaminezi utilizarea lor. Dacă știi că ai un cont de economisire pentru educația copilului tău este mai greu să iei bani de acolo pentru a-ți achiziționa un nou gadget, de exemplu. 

Sfat pentru stabilirea obiectivelor: 

  • Autoevaluează-ți bugetul și cheltuielile 
  • Definește-ți obiectivele: pe termen lung și pe termen scurt 

 

Ai un sfat pentru tineri? 

Tinerii dețin cel mai mult din cea mai mare valoare, timpul. O economie mică făcută de timpuriu este mult mai valoroasă decât o economie mare făcută mai târziu.