Ce te învață parentingul despre administrarea propriilor bani
Viața dinainte de un copil include mai multă libertate financiară – ieșiri la restaurant, călătorii, întâlniri ad-hoc cu prietenii și chiar investiții în hobby-uri. După nașterea unui copil, bugetele noastre par să explodeze. Doar facturile pentru scutece pot scoate din ecuație ieșirile la restaurant. Și în timp ce trebuie să avem grijă de o nouă viață, trebuie să facem față și provocărilor financiare. La Money Chat, am discutat cu Irina Rusu aka Coffentropy – vlogger, antreprenoare la Urbantale și mama lui Alex. Aceasta povestește comunității ei despre modul în care duce o viață sustenabilă, dar și despre experiența ei ca tânără antreprenoare. De când a devenit mamă, Irina a început să se confrunte cu noi provocări financiare, schimbându-și astfel ordinea priorităților. Urmează noi aperitive financiare!
Cum este să fii mama lui Alex? Consideri că Irina de dinainte și Irina de acum sunt diferite?
Este foarte frumos, dar și greu în același timp. Irina de dinainte era împrăștiată. De când sunt mama, am învățat să fiu mai organizată și cumpătată, păstrez un fir roșu pentru orice lucru pe care îl am de făcut.
Cum arătau cheltuielile familiei tale înainte de venirea lui Alex?
Nu s-au schimbat foarte mult. Înainte cheltuiam mai mulți bani pentru casă și pe vacanțe. De când a venit Alex, acest lucru nu mai este posibil. Ne-am pregătit financiar pentru a fi părinți, aveam bani puși deoparte pentru sarcină și naștere.
Cum v-ați pregătit pentru venirea copilului din punct de vedere financiar? Știu că tu ai ales să naști într-un spital privat, indiferent de costuri, pentru a te ști în siguranță. Ați economisit din timp?
Cred că este important să ai un tablou de ansamblu cu ceea ce presupune, din punct de vedere financiar, o sarcină și o naștere. Eu am fost foarte surprinsă la final când am văzut câți bani am cheltuit pe parcursul acelei perioade.
Cum a impactat apariția unui copil bugetul familiei? Ai renunțat la anumite plăceri pentru a face loc în cheltuielile lunare lucrurile necesare pentru cel mic?
Surprinzător, m-a ajutat pandemia. Cheltuielile noastre se rezumă mai mult la nevoile lui Alex sau ale casei, nu mai cheltuim bani pe ieșiri în oraș sau vacanțe așa cum făceam înainte.
Ce greșeli cu impact asupra bugetului familiei le-ați făcut după apariția copilului?
Dacă ar fi să gândesc la rece, nu consider că am făcut greșeli. Singurul lucru pe care îl regret este că nu mi-am făcut o asigurare de sănătate la privat. Aș fi reușit să gestionez mult mai bine anumite cheltuieli, mai ales că folosesc mai des serviciile medicale.
Am observat că tu alegi să cumperi puțin pentru Alex, dar alegi lucruri de calitate. Cum ți se par, din punct de vedere al costurilor, toate lucrurile de care are nevoie un copil?
Copiii au nevoie de puține lucruri, de fapt, noi suntem cei care avem nevoie de ele. De exemplu, când vreau să lucrez sau când îmi fac o cafea și vreau să o beau în liniște îl pun pe Alex în balansoar și stă liniștit acolo. Deci eu am nevoie de acel obiect, nu Alex. Din acest motiv alegem lucruri de o calitate mai bună pe care le putem folosi pe termen mai lung.
Cinci lecții financiare pe care ai vrea să le transmiți copilului.
Cred că este important să știe cum să gestioneze banii încă de când e mic. L-aș încuraja să își pună și bani deoparte, deoarece este bine să economisești. Banii și discuțiile despre aceștia sunt un tabu, fiind priviți într-un mod negativ. Eu nu sunt de acord cu acest lucru, motiv pentru care l-aș învăța că trebuie să aibă o relație sănătoasă cu ei și să nu cheltuiască din impuls.