Prevenția, cheia unui stil de viață sănătos2020-01-01T14:31:50+03:00

Project Description

Prevenția, cheia unui stil de viață sănătos

Una dintre cele mai utilizate formule pentru planificarea bugetului este regula 50/30/20, reprezentând procentul din venituri alocat necesităților, dorințelor, respectiv scopurilor pe termen lung.

Cam 50% din venit ar trebui să acopere lucrurile esențiale – banii de care ai nevoie pentru a avea un loc de trai, mâncare, curent, telefon și transport. Necesitățile diferă de la o persoană la alta, așa că e ok să consideri că nu poți trăi fără abonament la sală. Asigură-te însă că vei avea mereu resursele necesare pentru a-l plăti.

30% din câștigul lunar ar trebui alocat către dorințe, adică banii „de distracție” – ieșiri în oraș cu prietenii, bilete la spectacole sau concerte, o garderobă de calitate.

În final, scopurile și prioritățile pe termen lung trebuie să încapă în restul de 20%: planuri de vacanță, rata la bancă, investiție într-o mică afacere, un upgrade profesional, avansul pentru casă sau un an sabatic.

Pentru a respecta planul de 20% pentru economisiri, adoptă obiceiul de a te plăti întâi pe tine când primești salariul. Din banii rămași îți poți calcula sumele pentru utilități, chirie și distracție.