Marius Tudosiei, un cheltuitor econom2019-11-28T17:01:25+03:00

Project Description

Marius Tudosiei, un cheltuitor econom

 „Nu-mi place să rămân cu degetele descoperite, în frig”

Dacă ar fi să definești “viața financiară sănătoasă” într-o singură propoziție, care ar fi aceasta?

Exact ca pe “alimentația sănătoasă”: echilibrată, calculată, lipsită de excese, ponderată. Și trăită cu cap.

Care sunt cele mai importante 3 lucruri de făcut pentru a fi sănătos financiar?

Să ai un plan. Să te ții de el. Să-l ajustezi dinamic atunci când se schimbă datele propriei tale vieți.

Sănătatea financiară pentru mine – și acasă, dar și la Băcănie – înseamnă să fii lipsit de stres. Prin asta înțeleg să fiu atât de prudent cât e nevoie încât toată lumea – familie sau echipă – să fie în siguranță și să nu aibă grija zilei de mâine.

Care e cel mai bun sfat financiar pe care l-ai primit? De la cine? 

N-a fost propriu-zis un sfat, însă bunicul meu Lisandru (Alexandru) era un om econom și strângător, fără să fie zgârcit. Și a fost o observație indirectă, l-am cunoscut foarte puțin și eram prea mic. Însă toate poveștile oamenilor care l-au cunoscut mi-au conturat imaginea unui om prudent, atent, strângător și în același timp generos. E un model pe care l-am urmat, involuntar. Instinctul îmi spune că așa trebuie să ne purtăm cu banii.

Ce ai făcut/cumpărat cu primii bani câștigați?

Groaznic: din primul salariu am cumpărat 3 hanorace vișinii. Două cu maneci, pentru surorile mele, unul fără – pentru mine. Primul meu salariu a fost de aproximativ 60 de dolari (1994, ianuarie). Surorile mele n-aveau nevoie de hanorace, cred că a fost o decizie neinspirată, dar am simțit nevoia să fac asta pentru ele.

Dacă e să mă întorc și mai mult în timp, în copilărie mai câștigăm bani din diverse îndatoriri. De exemplu, câștigam 10 lei dacă spălam mașina familiei (interior – exterior). Eram strângător. Până dădeau surorile mele de pușculița mea… 🙂

Te consideri o persoană econoamă sau una cheltuitoare?

Sunt un cheltuitor econom. Cheltui bani pe tot felul de mici plăceri – cum ar fi călătoriile din care învăț atâtea, ustensilele de bucătărie care-mi fac viața mai frumoasă sau cadouri – însă o fac cu măsură și un pic mai puțin decât îmi permite plapuma. Nu-mi place să rămân cu degetele descoperite, în frig.

Card sau cash?

Ambele, deși din ce în ce mai mult card. Față de acum 5 ani de exemplu, cardul a crescut enorm. Însă în meseria asta ai nevoie să ai mereu cash în buzunar. Nu știi niciodată când treci pe lângă o piață și îți zâmbește o salată verde grozavă de care AI NEVOIE musai atunci! 🙂 Salata e întotdeauna cu cash – deși sunt vești bune: în curând o să avem POS-uri în piețe, deci ne mutăm pe card și acolo. La nivel general plătim 95% din card sau online și doar 5% pe cash.

Alte articole

Gestionarea banilor personali – îți provoacă indigestie sau satisfacție? 

Indigestie. Nu-mi place să mă ocup de bani. Uneori fac proiecte despre care nu știu câți bani o să ne aducă. Nici nu trebuie să știu. Treaba mea e să gătesc bine, să mă ocup ca totul să fie la timp și să aibă gust.

Cum arată bugetul tău lunar? Cât lași pentru cheltuieli și cât în pușculița de economii?

Sunt luni și luni. În unele poți economisi mai mult, în altele mai puțin sau chiar trebuie să intri în economii. Când ai un business mic (25 de angajați) există o vastă zonă în care finanțele familiei se suprapun cu cele ale businessului. Când prăvălia merge prost, venim cu bani de-acasă. Când produce bine, putem face economii. Îmi place să economisesc. Avem doi copii, trebuie să ne gândim la viitorul lor: la educație, experiențe, suport pe termen lung. Noi în general cheltuim puțin nu pentru că trăim minimalist, ci pentru că avem nevoi preponderent de altă natură decât cele materiale. Apreciem o seară liniștită în familie în defavoarea uneia într-un hotel de 5+ stele. Printre cheltuielile constante ale familliei noastre se numără donațiile recurente – mici, dar destul de multe – către ong-uri sau proiecte care au darul să schimbe lumea în care trăim. Un lucru e sigur: cheltuim mai puțin decât câștigam. Și așa ar trebui să fie.

Care crezi că e cea mai bună decizie financiară pe care ai luat-o? Dar cea mai greșită?

Cea mai greșită a fost chiar la deschiderea Băcăniei, când nu m-am preocupat deloc de bani și mai ales de taxe și prin urmare am avut un mic munte de bani de plătit dintr-odată. Am avut însă norocul de a fi făcut proiecte care s-au plătit mult după termen, așa că am scăpat ca prin minune. Asta însă m-a făcut să fiu ceva mai atent în anii care au urmat. Nici acum nu uit senzația aceea de neputință, când nu aveam de unde scoate banii de taxe și nici cele două zile în care n-am avut puterea să-i spun soției mele în ce situație eram. Cum n-o să uit ușurarea de a vedea banii întârziați aterizați în cont de la un client care nici măcar nu știe cât de mult m-a salvat întârzierea lui… 🙂

Mă bucur însă că nu am primit sfaturi din astea și prin urmare am avut șansa să-mi trăiesc viața inocentă cu grijile financiare aferente boemiei… 🙂 Probabil că în prezența unor sfătuitori-finanțiști buni astăzi aș fi fost într-un alt loc, făcând altceva. Și-aș fi fost privat de plăcerea de a găti și de a vorbi despre mâncare.

Cea mai bună decizie a fost luată acum 3 ani, când am decis să frânăm controlat dezvoltarea businessului astfel încât să avem timp să-l consolidăm. Asta ne-a lăsat spațiu să-l corectăm, să-l întărim și, prin urmare, să facem și economii pentru viitoare proiecte.

Ce nu știi, dar ai vrea să știi despre gestionarea banilor?

Teoretic aș vrea să fiu un mic finanțisto-contabil-analist. Adică aș vrea să știu TOTUL despre gestionarea banilor. În același timp mi-aș dori să știu și vreo 10 limbi străine, să pilotez un Airbus 380 (da, ăla mare), să fac scufundări și, da, cred că aș vrea să călătoresc în timp fără să se prindă nimeni. Well, cam toate astea sunt în zona improbabilului cu nuanțe de imposibilitate, dar totuși mi le doresc pe toate. Serios vorbind, mi-ar plăcea să știu să administrez un pic mai bine bugetele pentru că știu că din abilitatea asta se naște ceva bun. O să învăț, sper, să fiu mai bun la asta. În anii care vin.

Completează frazele

Banii nu aduc fericirea, dar aduc … nevoia unui contabil pentru raportări lunare. Sau anaful!

Portofelul rămâne fericit … dacă rămâne întotdeauna la tine.

Unii oameni știu să numere banii eu … abia am învățat să mă uit la ei cum numără.

Banii nu cresc în pom ci … în urma faptelor bune.

Banii nu cer de mâncare dar cer … o bancă în care să fie ținuți.

Pofta vine mâncând iar banii … nu vin așa deloc.

Toții banii din lume … n-ar putea face cât face-o vorbă bună!