Ep 4 – Inflația – febra musculară a banilor2019-02-20T14:32:30+02:00

Project Description

Ep 4 – Inflația – febra musculară a banilor

Într-o lume aflată intr-o permanentaschimbare, singura constantă este… creșterea prețurilor. Unii o numesc conspirație… alții îi spun, mai simplu, inflație. Ne influențează viața, cumpărăturile și ieșirile la restaurant.

Inflația reprezintă creșterea prețurilor, în timp ce puterea de cumpărare a banilor scade. Cu alte cuvinte, sunt mai mulți bani pe piață, dar poți cumpăra mai puține cu ei. Acest lucru se întâmplă atunci când creșterea prețurilor nu se petrece concomitent cu creșterea economică, măsurată în PIB (Produsul Intern Brut reprezintă valoare bunurilor și serviciilor finale, produse într-o economie într-o anumită perioadă, ajustată cu creșterea prețurilor. Dinamica PIB real este folosită pentru a măsura creșterea economică a unei țări).

Inflația poate atinge cote halucinante. În 2008, în Zimbabwe, o felie de pâine costa 1600 de miliarde de dolari de Zimbabwe, iar in Germania interbelică, era mai ieftin să pui banii pe foc decât să cumperi lemne.

Ionuț Dumitru, economist-șef la Raiffeisen Bank, explică ce inseamna de fapt  inflația și cum îi putem face față.

Ce este inflația?

Inflația înseamnă creșterea în timp a prețurilor pentru majoritatea bunurilor și serviciilor. E un termen economic, care presupune că trebuie să plătești mai mult când vrei să alimentezi mașina cu benzină, să cumperi un litru de lapte sau să te tunzi.

Ionuț Dumitru recomandă cumpătarea pe timp de inflație - interviu Money Bistro un proiect Raiffeisen Bank

Ionuț Dumitru recomandă cumpătarea pe timp de inflație

„Un tânăr ar trebui să economisească de la primul salariu”