Ep 10 – Boemie cu chirie sau proprietar cu rate în regulă?2019-03-18T17:52:01+02:00

Project Description

Ep 10 – Boemie cu chirie sau proprietar cu rate în regulă?

Dacă Shakespeare ar fi trăit în zilele noastre, dilema hamletiană ar fi sunat așa: a fi sau a nu fi… proprietar. Dihotomia rată-chirie este cea care marchează conflictul interior al omului contemporan. O analiză comparativă pentru un apartament în valoare de aproximativ 60.000 de euro arată că rata unui credit pe 30 de ani este mai mică decât chiria.

Însă creditul necesită un efort mai mare la început: avansul, cheltuielile de achiziție și renovarea. Dar chiar și acestea se amortizează în circa 6 ani. Rata se termină în maxim 30 de ani, iar în urma ei rămâi cu proprietatea.

Pare că achiziția este cea mai bună soluție. Dar nu în toate cazurile. Trebuie evitat riscul de a cumpăra o proprietate ce depășește potențialul nostru financiar. O proprietate nu ar trebui să coste mai mult de 2.5 ori venitul anual al familiei. În plus, gradul de îndatorare ar trebui să fie mai mic de 30% din venitul lunar.

A fi sau a nu fi… proprietar?

E mai bine să închiriezi un apartament sau să-l cumperi? E o decizie importantă cu argumente pro și contra. Specialiștii recomandă să cumperi o locuință doar dacă plănuiești să stai în ea cel puțin 5 ani.

Ai poftă de un credit ipotecar?

În cazul în care nu ești sigur dacă să intri într-o relație de lungă durată cu banca, pentru un credit ipotecar, îți recomandăm să te informezi în mod regulat despre situația economică din țară, tendințele de cumpărare ale românilor, deciziile Guvernului în sfera financiară.

Adela Pârvu: „Să locuiesc cu chirie a fost cea mai bună decizie financiară”

Nu e cazul să ne gândim la un credit ipotecar, dacă nu putem achita creditul în zece ani