Ep 1 – Ce sunt banii?2018-12-11T07:58:17+03:00

Project Description

Ep 1 – Ce sunt banii?

Îi facem pentru a-i consuma, dar fiecare după rețeta proprie. Ne folosim de ei ca să ne luăm telefon sau o cină la restaurant, să plătim chiria sau vacanța în Grecia. Rareori ne plângem că sunt prea mulți, iar uneori nici noi nu mai știm dacă sunt răi sau buni.

În primul episod Money Bistro, Steven van Groningen explică cum e cu valoarea banilor. Depinde în ce scopuri îi folosim – îi consumăm „fără număr”, îi păstrăm sub saltea până se devalorizează sau îi punem să se înmulțească, la bancă, pentru a fi investiți ulterior în economie.

Banii sunt un mijloc, nu un scop. Greșeala apare atunci când renunțăm să ne gândim la posibilitățile pe care le avem și singura noastră preocupare este să facem bani. Un gurmand nu face o colecție obsesivă de cuțite. Dar are mereu nevoie de ele ca să se bucure de mâncare.

În concluzie, banii sunt un mijloc prin care ne îndeplinim anumite dorințe sau necesități, dar și un instrument prin care putem investi în dezvoltarea unei comunități.

Cum funcționează băncile?

Cum funcționează b

O bancă este o instituție unde oamenii pot să-și pună banii la păstrare, primind în schimb o dobândă pentru sumele depuse. La rândul lor, băncile plasează acești bani oferind împrumuturi celor care au nevoie de ele, populației sau companiilor, pentru o dobândă mai mare.