Cum să-ți planifici bugetul?2019-11-28T17:00:14+03:00

Project Description

Cum să-ți planifici bugetul?

Fiecare dintre noi avem venituri și cheltuieli de gestionat în fiecare zi. Procesul de planificare a câștigurilor, adică bugetul, ne ajută să înțelegem ce venituri avem și pe ce cheltuim banii în fiecare zi.

Planificarea unui buget este esențială pentru sănătatea financiară. Te ajută să ții cheltuielile sub control, să pui bani deoparte și să-ți planifici anumite cheltuieli mai mari.

Primul pas în crearea bugetului este să-ți determini venitul lunar. Ulterior, trebuie să-ți monitorizezi cheltuielile fixe, periodice, cele săptămânale, lunare sau ocazionale, precum cadourile de sărbători.

Control asupra bugetului

O metodă recomandată prin care îți poți gestiona bugetul este „sistemul de plicuri”. În acest sistem, folosești plicuri reale sau digitale pentru fiecare tip de cheltuieli, alocând suma planificată pentru o anumită categorie în plicul respectiv.

După ce ai decis direcțiile diferitor sume și „plicurile” aferente, banii pot fi alocați fiecăruia în parte. Spre exemplu, în contul curent poți păstra o sumă de bani destinată cumpărăturilor pentru alimente și alte cheltuieli de întreținere sau costurile pentru transport și îmbrăcăminte.

Un cont de economii poate fi deschis pentru cheltuieli ocazionale, cum ar fi city-break-urile, zilele de naștere sau Crăciunul. Un alt cont de economii îl poți folosi pentru cheltuielile neprevăzute, precum ar fi o vizită la dentist sau reparația frigiderului.

Ideea din spatele „sistemului de plicuri” este să nu-ți muți banii dintr-o categorie în alta – când banii dintr-un plic sunt cheltuiți, înseamnă că așa rămân. Acest fapt îți va crea o disciplină care te va ajuta să respecți suma bugetată la începutul lunii.

Marius Tudosiei, un cheltuitor econom

 „Nu-mi place să rămân cu degetele descoperite, în frig”