Ce poti face azi pentru a fi în siguranță mâine?2020-04-23T18:11:29+03:00

Project Description

Ce poti face azi pentru a fi în siguranță mâine?

Redu cheltuielile pentru a face loc economiilor

Încă nu știm  impactul real pe care îl va avea pandemia asupra economiei naționale. Cert este că toți vom resimți efectele acestei crize asupra sănătății noastre financiare și fiecare o va simți diferit. Potrivit mai multor sondaje din ultima perioadă, aproximativ una din patru persoane a făcut provizii de mâncare și alte produse de bază pentru această perioadă. Jumătate dintre români au redus cheltuielile la minim și peste 40% se gândesc de două ori înainte să plătească pentru un produs. Toți însă, în această perioadă, ne gândim și căutăm strategii pentru a economisi, pentru a fi mâine în siguranță.

În stare de urgență ai nevoie de un fond de urgență

Perioada prin care trecem e una pentru care ar trebui să avem un fond de urgență, în care să avem o sumă ce ar acoperi cheltuielile esențiale pentru 3-6 luni. Acest fond ne poate salva atunci când pierdem un venit sau avem o cheltuială neașteptată. Analizează cum ai putea începe unul sau continuă să-l alimentezi pe cel pe care-l ai. Chiar și 100 de lei pe lună puși într-un cont de economii te poate salva mai târziu. În rubrica de Articole sau de Video de pe site, poți descoperi câteva sfaturi practice despre cum să-ți faci un fond de urgență.

Cum economisești în această perioadă?

Pentru a afla ce dietă ți-e recomandată pentru o viață financiară cumpătată, măsoară-ți Indexul de Sănătate Financiară. Ulterior, începe să-ți analizezi contul bancar din aplicația de digital banking. Chiar și în perioada de criză, este important să-ți împarți cheltuielile în necesități de bază (50%), economii sau investiții (20%) și dorințe (30%).

Micșorează-ți necesitățile de bază și dorințele, pentru a face loc pentru economii. Încearcă să reduci unele cheltuieli, precum haine, make-up sau tabieturi.

Distanțarea socială ne ține departe de restaurante și baruri, concerte sau evenimente sportive. Dacă ai luat bilete la un spectacol care a fost anulat, pune banii returnați direct în contul de economii. Fă la fel și cu banii rezervați pentru vacanța de vară.

Stai acasă și pune bani deoparte

  • Costurile de transport. Autoizolarea ne-a restricționat drumurile lungi cu mașina, prin urmare economisim banii pe benzină sau pe abonamentul lunar pentru transportul public.
  • Mâncare. Facem mai rar cumpărăturile, dar suma pe care o plătim pe alimente a crescut cu cel puțin 20%. Înainte să pleci la magazin, pregătește meniul pentru 5-7 zile, pentru a-ți lua ingredientele necesare. Alege produse versatile, care pot fi gătite în diverse combinații. Inspiră-te din rețetele chefilor sau food bloggerilor. Optează pentru o cană filtrantă în locul baxurilor de apă săptămânale. Renunță la junk food sau semi-preparate, pentru ca tu și portofelul tău să fiți mai sănătoși.
  • Abonamente. E un timp potrivit să analizezi ce abonamente îți merită banii. Anulează-le pe cele pe care nu le mai folosești – servicii de streaming, reviste sau jocuri online. Folosește opțiunile gratuite. Înlocuiește abonamentul de sală cu orele de sport online, pe care le găsești ușor pe YouTube. Vezi ce opțiuni mai ieftine ai pentru abonamentul la telefon, optează pentru cartela de pre-pay, dacă e cazul.
  • Nu renunța la cheltuielile de sănătate, asigurări sau la plățile minime pentru datorii.

Fă ce poți cu ce ai

Când ești într-o situație de urgență, nu e cazul să cumperi ultimul smartphone apărut pe piață sau un slow cooker, chiar dacă e la reduceri. Folosește-ți resursele și electrocasnicele pe care le ai deja acasă. Dacă ți-ai pierdut jobul sau o sursă de venit, caută opțiuni pentru a le suplini – unele companii recrutează în continuare, prin urmare actualizează-ți CV-ul și navighează pe platformele de online learning pentru a beneficia de cursuri gratuite de dezvoltare profesională.

Alte articole