Ce este inflația?2020-01-01T14:22:31+03:00

Project Description

Ce este inflația?

Inflația înseamnă creșterea în timp a prețurilor pentru majoritatea bunurilor și serviciilor. E un termen economic, care presupune că trebuie să plătești mai mult când vrei să alimentezi mașina cu benzină, să cumperi un litru de lapte sau să te tunzi. Inflația îți reduce puterea de cumpărare, deoarece determină scăderea valorii banilor.

Cu cât cresc mai mult prețurile, cu atât poți cumpăra mai puțin cu banii pe care-i ai. În acest fel, inflația crește costul de trai și scade, în timp, nivelul de trai.

Rata inflaţiei reprezintă ritmul de creştere a preţurilor şi este exprimată în procente. Dacă rata inflaţiei este de 3% în acest an, atunci pentru coşul obişnuit de consum se plăteşte cu 3% mai mult decât s-a plătit în anul anterior.

Deoarece, în termeni reali, puterea de cumpărare a banilor scade în fiecare an, oamenii folosesc economiile și investițiile pentru a menține în timp valoarea banilor. Când contul tău de economii are o dobândă de 1% pe an și inflația e de 2%, valoarea banilor va continua să scadă an de an cu 1%. Dacă investești într-un produs financiar, cu o dobândă de 5%, iar inflația este de 2%, valoarea banilor tăi va depăși inflația cu 3%. Adică, nu doar că vei menține puterea ta de cumpărare, dar îți și înmulțești banii.

Cum să te protejezi de inflație

Cea mai puternică metodă prin care te poți proteja de inflație este să-ți sporești veniturile. O creștere anuală de 5% sau o promovare, care să-ți aducă un câștig de 20%, va face inflația irelevantă. Dacă asta nu e o opțiune sau ai un venit fix, va trebui să explorezi alte opțiuni.