Alex Cozma: Majoritatea salariului se duce în fondul de economii
Pasionat de știință, Alex este vlogger-ul care a reușit să-și impresioneze urmăritorii de pe canalele de social media prin videoclipurile sale informative. Dacă-l urmărești în online, afli lucruri inedite despre istorie, tehnologie, geografie sau chiar dinozauri. În cadrul Lunii Sănătății Financiare, Alex le-a dat tinerilor de pe TikTok câteva sfaturi despre cum să-și bugeteze venitul, pentru a nu rămâne descoperiți la final de lună. L-am provocat pe Alex să ne spună în ce relație este cu propriul buget.
Spune-ne, în primul rând, care este rezultatul obținut la BAC-ul financiar și dacă ai fost surprins de acesta?
La BAC-ul Financiar mi-a ieșit că sunt cumpătat, ceea ce nu m-a surprins.
Care a fost prima ta amintire legată de bani?
Eram la grădiniță, mergeam spre casă, condus supărat de bunica. Eram supărat pentru că nu m-a dus mama la grădiniță. Aveam la mine un pumn de bani pe care nu mai știu de ce îi aveam la mine, poate pentru fondul de lemne de foc. Din frustrare am luat pumnul de monede de 100 de lei, cu Mihai Viteazul, și l-am aruncat peste tot pe stradă. O parte a aterizat într-o balegă, iar bunica a strâns după mine.
Ce ai cumpărat cu primii bani câștigați?
Am folosit primii bani, munciți peste vară în construcții, pentru a lua un rând de haine, un telefon, și pentru a plăti 3-4 luni de cămin la liceu. Altfel, banii de pe plugușor se duceau pe dulciuri sau o dischetă cu un joc nou pe televizor.
Ce lecții financiare ai învățat în ultimul an?
Întotdeauna voi găsi mai ieftin, dar o ofertă la un produs rar nu se mai întoarce niciodată. Astfel, voi sfârși prin a da mai mult, mai târziu, dacă ezit sau nu am un leu păstrat pentru asta.
Cum reușești să-ți gestionezi cheltuielile lunare? Ai vreun sistem propriu de economisire?
Când intră salariul, majoritatea lui se duce în fondul de economii sub formă de investiții. Păstrez destul cât să-mi ajungă pentru mâncare, utilități și lucruri neprevăzute. De obicei, neprevăzutul mă lasă pe zero cu o săptămână înainte de salariu, dar am din ce sa trăiesc, alimentar mă refer, până la următorul salariu. Nu scot din economii.