Cum îți asiguri banii
Se spune că în viață nu putem controla ceea ce ni se întâmplă, dar putem controla cum reacționăm la lucrurile care ni se întâmplă. Există chiar și o teorie despre acest lucru – teoria lui Stephen Covey, care spune că 10% din viață este compusă din ceea ce ți se întâmplă, iar 90% din viață se decide în funcție de cum reacționezi.
Prin asigurările de viață, de sănătate și pensiile private facem investiții în viitorul propriu și în cel al familiei noastre și ne asigurăm un trai liniștit, ferit de orice surprize neplăcute.
Merită să investim în instrumente de asigurare? Cât ne costă? Ce beneficii sunt și cum putem face alegerea cea mai potrivită pentru noi? Vorbim despre toate acestea cu Carmina Vatamanu, Manager Departament Relații Parteneriate, în cadrul Raiffeisen Bank și aflăm împreună tot ce trebuie să știm despre cum ne asigurăm banii.
Datele spun că un român plătește de 20 de ori mai puțin pe asigurări față de alți europeni. De ce crezi că se întâmplă asta?
În primul rând, din cauza unei lipse de educație financiară și nu doar vis a vis de asigurări. În al doilea rând, este și din cauza mentalității noastre în sensul în care românii sunt reticenți în a se gândi la lucrurile neplăcute care s-ar putea întâmpla, cum ar fi: decesul sau îmbolnăvirea cuiva drag sau distrugerea casei. Un studiu făcut acum câțiva ani spunea că românii fac RCA pentru că este obligatoriu, la fel și CASCO, o mică parte din ei își asigură și locuința, dar concepția este că de viața și sănătatea lor are grijă Dumnezeu.
Care e diferența între o asigurare de viață și una de sănătate?
Foarte simplist, asigurarea de viață acoperă riscurile legate de viața asiguratului: decese sau evenimente majore neplăcute, cum ar fi invalidități. Asigurările de sănătate acoperă cheltuielile medicale, spitalizări, intervenții chirurgicale, investigații necesare.
Ce tipuri de asigurări există și cum putem face cea mai bună alegere pentru nevoile noastre?
În primul rând, atunci când vrem să alegem o asigurare trebuie să identificăm nevoia. Ce vrem să ne protejăm? Dacă dorim protecție împotriva unor evenimente neplăcute care ar putea să ne afecteze locuința, ne facem o asigurare facultativă a locuinței, care spre deosebire de cea obligatorie ne acoperă alte riscuri. Lumea trebuie să știe că asigurarea obligatorie acoperă doar 3 evenimente și anume: cutremure, inundații, alunecări de teren, în limita a 20.000 de euro, pe când asigurarea facultativă acoperă multe alte riscuri.
Care e un minim de lucruri pe care ar trebui să le avem asigurate, în opinia ta?
Eu personal am asigurarea locuinței pentru că o consider necesară, am asigurările de protecție. Când te gândești la o asigurare de viață trebuie să înțelegi mai bine ce vrei să protejezi. Dacă îți dorești să-ți protejezi familia din cauza unui dezechilibru financiar care s-ar produce din dispariția ta, atunci e nevoie de o asigurare de protecție. Dacă îți dorești mai mult, îți faci o asigurare mixtă de viață care te protejează pe toată durata contractului și îți dă și o sumă garantată la final de contract. Deci aș zice că ar fi bine să avem toate aceste asigurări plus o asigurare de sănătate.
De unde ne putem informa cu privire la toate aceste instrumente de asigurări?
Cred că toți actorii din industria asigurărilor încearcă să ofere toate informațiile necesare. Există campanii regulate de promovare a conceptului de asigurare. Autoritatea de Supraveghere Financiară are ghiduri postate pe site-ul propriu pentru diverse tipuri de asigurări, dar și de la specialiști care au propriile bloguri pe care scriu informații utile pentru cititori.
SMART MONEY TIPS
Dacă îți dorești să fii mai liniștit cu privire la ziua de mâine, investește într-o asigurare de viață. Există mai multe tipuri de asigurare, pentru diferite nevoi, așa că informează-te și alege-o pe cea care se ți se potrivește cel mai bine. Astfel, vei fi cu un pas înaintea riscurilor pe care le vei putea diminua.
Având în vedere contextul social și economic, nu e niciodată prea târziu să te gândești și să începi să investești într-o pensie privată. Aceasta îți asigură liniștea anilor de pensie, binemeritați după o viață de muncă.
Băncile îți pot fi un aliat foarte de încredere atunci când vorbim despre asigurări. Atunci când nu știi în ce direcție vrei să o iei, vorbește cu un reprezentant al unei bănci pentru că te poate îndruma și sfătui către cel mai potrivit tip de asigurare pentru nevoile tale.