Money Chat site 1600x800 E6

Când banii lucrează pentru tine

Ne poți asculta și aici

Milenialii, dar în special Generația Z, par că înțeleg la adevărata sa valoare conceptul de a lăsa banii să lucreze pentru tine. Accesul la informație, inovațiile tehnologice din ultimii ani, dar și dorința extremă de a nu mai depinde de angajatori, au ajutat ultimele generații să fie mai deschise către investiții și să se gândească în mod serios la un viitor independent financiar.  

Mai mult de-atât, noii investitori nu mai așteaptă vârsta a doua pentru a face prima investiție, ci știu că orice leu, îndreptat în direcția potrivită, poate fi de ajutor mai târziu. Dar cum renunțăm la vechile zicale și concepții despre bani și cum începem să discutăm despre investiții? 

Răspunde la toate aceste întrebări, Alexandru Cristescu, Manager Planificare Financiară la Raiffeisen Bank. El vine să ne explice care sunt pașii necesari pentru investiții inteligente, pentru ca, în timp, să lăsăm banii să muncească pentru noi. 

Cum alegem cea mai bună investiție în funcție de profilul nostru de investitor și de venituri? 

Cel mai important pas presupune setarea obiectivelor pentru că odată fixate obiectivele vom avea un alt reper foarte important, și anume orizontul de timp pentru care suntem dispuși să investim. Dacă de exemplu aș vrea să investesc pentru menținerea nivelului de viață după pensionare, înseamnă că am un interval de timp suficient de lung la dispoziție, 35-40 de ani, motiv pentru care îmi pot asuma niște riscuri mai mari în investiție pentru a încerca să maximizez randamentele și asta înseamnă că ar trebui, de exemplu să îmi iau o expunere suficient de mare pe zona de acțiuni. La polul opus, dacă un profil de risc mai scăzut și eventual urmăresc un orizont investițional mai scurt, pentru o mașină nouă sau pentru o vacanță exotică, orizontul investițional mai scump nu-mi va permite asumarea riscurilor mai mari și atunci ar trebui să mă uit la titluri de stat, de exemplu sau instrumente convenționale de economisire, cum ar fi depozitele.  

Sunt imobiliarele investițiile preferate ale românilor? 

Nu știu dacă sunt preferate, dar sunt printre cele mai iubite. Și asta pentru că în primul rând, presupun achiziția unui activ tangibil, un bun fizic, iar asta îți dă un oarecare confort. Există și multe avantaje ale investițiilor în imobiliare cum ar fi: oamenii își asumă de la bun început atunci când intră într-o investiție imobiliară, un orizont de timp mai lung. Rezultanta este că piața imobiliară este mai puțin expusă la decizii emoționale pentru că din start se pleacă la drum cu ideea că este vorba despre o investiție pe termen lung. Apoi investițiile imobiliare pot produce foarte repede bani prin închirierea lor și sunt de asemenea și o foarte bună sursă de venituri pasive.  

Cum putem alege companiile în care să investim la bursă 

Investiția în acțiuni este una care presupune fluctuații de preț mai mari. Asta nu înseamnă că nu se adresează tuturor, atât timp cât înțelegem că vorbim despre fluctuații mai mari, că avem nevoie de un orizont de timp mai lung, dar în timp acest tip de investiții pot aduce printre cele mai mari randamente. Odată stabilit acest reper, când investim pentru prima dată în acțiuni putem lua în calcul niște repere care să ne ajute, cum ari fi: dimensiunea companiilor, vechimea lor, lichiditatea adică volumul de tranzacții pe bursă, politica de dividende, profit sau cifră de afaceri. Foarte important este să ne hotărâm apoi ce fel de investitori suntem noi, pe termen lung, scurt și apoi putem lua decizia cea mai potrivită pentru noi.  

Ce facem cu profitul din investiții și ce taxe plătim la stat? 

Scopul oricărei investiții este îndeplinirea unui obiectiv. Dacă exit-ul din investiție este la finalul investiției, atunci mă duc și îmi îndeplinesc obiectivul. Dacă vorbim intermediar pe perioada de derulare a investiției, ar fi bine ca profitul, sau măcar o parte din el, să fie reinvestit pentru că astfel vom putea să ne apropiem mai repede de obiectivul nostru. Legat de taxe, am câteva vești pozitive. Se schimbă modul de calcul, de rețineri și de impozitare al profiturilor din piețele de capital. Toate profiturile vor fi reținute la sursă și apare o cotă de impozitare diferențiată, mai mică decât cea de anul trecut și anume: pentru profiturile obținute din vânzarea unor instrumente pe care le-ai deținut mai mult de un an, vei plăti 1%, dacă instrumentele care ți-au adus profit au fost deținute sub un an, 3%. Prin această modificare se încearcă încurajarea investiților pe termen lung, versus investiții speculative. 

Ce e un fond mutual și cât de sigur este? 

E o variantă foarte simplă de a face cunoștință cu lumea investițiilor. Este un vehicul de investiții în care mai mulți oameni își pun niște bani la un loc, pe care administratorii fondului îi iau și îi investesc cu scopul de a obține niște randamente mai mari pentru acei investitori, mai mari decât dacă ei singuri s-ar fi ocupat de investițiile respective. Investiția într-un fond mutual poate fi mai sigură decât investiția directă într-un instrument în care fondul investește pentru că beneficiezi de experiența și expertiza celor care îți administrează banii. Cheia este că tu delegi întregul proces decizional și de administrare a investiției către o echipă de profesioniști care asta face și din asta vei câștiga timp,  eviți deciziile emoționale, ai acces la un portofoliu diversificat de instrumente la care altfel nu ai fi avut acces deloc sau ai fi avut dar cu costuri foarte ridicate.  

Care e prima investiție pe care ar trebui să o facă un tânăr? 

Principiile generale sunt aceleași indiferent că vorbim de un tânăr sau bătrân, de un român sau un bulgar. Diversificare, investiție în trepte, răbdare, disciplină. Diferența este că activul cel mai de preț al unui tânăr este timpul, pe care treptat îl poate converti în stabilitate și bunăstare financiară. Chiar dacă nu are suficiente venituri, un tânăr își poate îndeplini obiectivele financiare, chiar unele ambițioase pentru că timpul îl ajută să obțină acele obiective cu un efort financiar mic. 

SMART MONEY TIPS 

Toate investițiile implică o serie de riscuri. Unele mai mari, altele mai mici. Cert este că cel mai smart este să nu investești decât sume pe care ți le permiți să le pierzi. Gândește-te astfel: dacă aș pierde, acum, pe stradă, suma de X lei, ce impact ar avea asta asupra vieții mele? Dacă răspunsul este că nu te-ar durea foarte mult, atunci poți investi acea sumă. Nu investi niciodată cu bani împrumutați sau creditați. 

Înainte de a face orice fel de investiție asigură-te că înțelegi totul despre ea: cum funcționează, ce riscuri există și așa mai departe. Succesul în investiții va fi strâns legat de asta și de cât de mult vei putea și vei știi să le controlezi, astfel încât să nu ajungi la un colaps financiar.  

Pune-ți ouăle în mai multe coșuri! Și asigură-te că acestea sunt diferite. Cea mai bună metodă pentru a minimiza riscurile investițiilor este diversificarea portofoliului pe care îl ai. Caută informații și instrumente care te ajută să își investești banii în mai multe locuri. Astfel, dacă una dintre investiții este în pericol, le ai pe celelalte pe care te poți baza.