Consultanță și Planificare Financiară
Riscul investițiilor este un subiect elaborat, iar acesta este diferit pentru fiecare dintre noi și pentru fiecare etapă a vieții noastre, în funcție de venitul pe care îl avem și de alegerile pe care le facem. Cert este însă, că informația stă la baza unui unui plan financiar bine pus la punct, care să ne răspundă nevoilor pe termen lung și care să ne ajute să minimizăm cât de mult riscul de a pierde bani.
În acest episod de Money Chat Podcast din acest sezon discutăm despre administrarea banilor și despre cum ne putem asigura un viitor financiar cât mai sănătos. Invitata mea de astăzi este Andra Ion, Director Executiv Planificare Financiară în cadrul Raiffeisen Bank și ne va oferi tips & tricks de consultanță și planificare financiară.
De unde începi dacă vrei să investești
Exista un punct de plecare: analizezi bugetul, te uiți la veniturile pe care le încasezi și te uiți de asemenea și la cheltuieli. Atunci lucrurile se pot complica pentru că e posibil ca prima concluzie să fie că tu nu poți să pui nimic deoparte. Iar în acest caz te gândești care sunt obiectivele tale financiare. Dacă îți dorești vacanțe, studii, o casa, mașină te motivezi stabilindu-ți niște obiective clare și realizabile, să pui bani deoparte. Pe lângă faptul că raționalizezi cheltuielile, trebuie să faci un plan de economisire, investiție sau de pensie, în funcție de obiectiv. În plus, trebuie să te uiți și la partea de riscuri și cum poți să te asiguri accesând asigurări. Și apoi cum pornești la drum? Economisești regulat. Ții evidența cheltuielilor, diminuezi sau elimini din cheltuielile neesențiale, pui mai mult deoparte, monitorizezi progresul planului tău financiar. Pentru că asta te poate motiva foarte mult.
Metoda 50 – 30 – 20
Este o regulă general valabilă dar procentele pot fi diferite de la un caz la altul, de la o persoană la alta. E bine să avem niște repere față de care să ne raportăm. 50% reprezintă cheltuielile esențiale, adică rate, chirie, utilități, mâncare, transport, lucruri pe care nu le poți eficientiza neapărat. În cazul celor 30% vorbim despre dorințe sau cheltuieli neesențiale, vacanțe, mâncat în oraș hobby-uri, gadgeturi. Putem să ne uităm în ce măsură acest buget de 30% poate fi eficientizat. De exemplu ieși mai puțin în oraș sau poate mai stai un an înainte de a lua următorul telefon.
20% din veniturile noastre ar trebui să fie investiția în noi. Acele economii pe care le facem ca să ne îndeplinim obiectivele financiare, ca să planificăm viitorul financiar pentru noi și familia noastră.
De unde ar trebui să se informeze oamenii care vor să pornească pe acest drum?
În primul rând ar trebui să apeleze la un specialist. Colegii noștri de la Raiffeisen Bank cu siguranță sunt pregătiți să sprijine clienții în acest demers, sunt pregătiți să-i ajute cu primii pași și nu doar atât. Au și instrumentele cu care îi pot ajuta pe clienți să înțeleagă cum să își facă un plan financiar și aici mă refer la simulatoare în care le arătăm mai specific cât să pună deoparte ca să reușească să aibă o pensie de un anumit nivel sau cât ar trebui să pună deoparte dacă în 5 ani vor să își ia o anumită casă. Putem face aceste calcule foarte specifice și atunci clientul înțelege exact ce are de făcut acum astfel încât obiectivul lui financiar să fie îndeplinit.
Diferența între investiții active și investiții pasive
Cel mai important factor din punctul meu de vedere este decizia investițională. Atunci când investești activ, practic investitorul ia deciziile în mod activ. Când discutăm de administrarea averii personale în mod pasiv asta înseamnă că delegi altcuiva decizia investițională, unui administrator de fonduri, un profesionist. Avantajele investiției pasive: nu consumi timp, eviți deciziile emoționale, ai un portofoliu foarte bine diversificat cu costuri mult mai mici. Când vorbim despre administrarea activă, aceasta este mai degrabă potrivită celor care au timp să aloce resurse financiare să își poată diversifica cu adevărat portofoliul și au și cunoștințe pentru a face asta.
Ce părere ai despre cripto monede și NFT-uri?
Atât cripto monedele, cât și NFT-urile sunt o realitate pe care nu o putem evita. Dacă vorbim de investiții își pot avea locul în portofoliul anumitor clienți, adică cei care au timp și șunt avizați.. Dacă vrei să investești în cripto monede trebuie să te asigur că investești o sumă de bani pe care dacă o vei pierde integral nu-ți va pune situația financiară la risc.
SMART MONEY TIPS
Cheltuie întotdeauna mai puțin decât câștigi. Oricât de tentantă ar fi achiziția ultimului model de telefon sau gadget, evită să faci pasul dacă nu îți permiți să plătești toată suma dintr-un salariu. Să recurgi la un card de cumpărături sau împrumuturi de la prieteni și familie nu este o soluție sustenabilă. Dimpotrivă, acțiunile de acest gen îți pot aduce pe termen lung, mai multe probleme financiare, așa că ține piept tentației și fii smart atunci când vine vorba de achizițiile pe care la faci din impuls.
Din 127 de țări, România se află pe ultimul loc la capitolul educație și informare financiară. Cu alte cuvinte, doar unul din 5 români înțelege noțiuni financiare de bază. Educația financiară nu este un concept apărut peste noapte, este un instrument care ne învață două lucruri majore: să înțelegem pe ce cheltuim banii și să ne planificăm resursele într-un mod inteligent și responsabil pentru viitor. Așa că nu ignora puterea informației.
Primul pas pe care ar trebui să îl faci pentru a-ți face o planificare financiară este să-ți stabilești obiectivele. Pune-ți pe hârtie obiectivele și creează-ți un plan financiar care să te conducă la atingerea țelurilor tale. În caz de impas, nu uita că mereu poți apela la consultanți care te pot îndruma în cea mai bună direcție pentru tine.