Regulile financiare ale unei pasionate de modă sustenabilă
Liana Popa, om de publicitate, creatoarea și autoarea blogului Avetisiperoz.ro, unde scrie despre cum poți avea mai mult, alegând mai puțin și mai bun, este unul dintre primii ambasadori români ai moderației în… garderobă. Liana a început să vorbească despre minimalism și sustenabilitate în dulapul de haine când moda promova reînnoirea garderobei la fiecare început de sezon. A fost privită ciudat la început, când recomanda să avem în dulap câte 5 obiecte de fiecare fel – 5 rochii, 5 tricouri, 5 perechi de pantaloni. Am vrut să stăm de vorbă cu Liana la Money Chat, pentru a înțelege care e costul modei și ce înseamnă să fii chibzuit la cumpărături. Așa am aflat că, pentru Liana, cumpătarea nu se calculează atunci când cumpărăm mai ieftin, ci mai puțin și, uneori, mai scump.
Conceptul #câte5
Aveam deja blogul „Aveți și pe roz” de vreo doi sau trei ani și, fiind o platformă de modă, am simțit că este datoria mea să mă pun în stiluri diferite sau să particip la tot felul de norme de fashion. Până atunci, am postat tot felul de stiluri care credeam că mi se potrivesc, până când mi-am dat seama că nu este așa. În acel moment, am realizat că toate drumurile pe care le parcurgem, ne influențează. În acea perioadă, mă pregăteam să mă mut în altă casă și așa mi-am dat seama că a avea o garberobă cu de toate, doar pentru că pot să le iau este același lucru cu a avea 17 perne, 50 de lămpi sau 20 de chiuvete.
Atunci am spus că vreau să car cu mine doar ce-mi place, să port doar ce mi se potrivește, să am acele idei care chiar mă hrănesc. Așa am ajuns la #câte5. Mi-am propus să am foarte puțin și foarte bun – să fie cinci.
Garderoba capsulă
Hai să ne imaginăm că am pleca într-o călătorie cu de toate. Nu știm, neapărat, cum va fi acolo, poate va fi distracție, poate o să plouă, poate o să fie cald, exact ca-n viață. Apare întrebarea: Ce am lua cu noi? Vrem să înghesuim mai multe piese pe care le luăm din dulap, cu ochii închiși sau poate lucruri care nu ne sunt confortabile, care nu știm cum se comportă la ploaie, la vânt, la soare sau am vrea niște aliați? Eu vreau niște aliați, vreau niște lucruri care mă reprezintă, un fel de „capsulă de trimis în spațiu” cu niște piese de bază, niște piese pe care le poți muta între ele, care pot fi și de zi cu zi, dar și de birou. Apoi, le adaugi niște accesorii.
Principiile modei sustenabile
Pentru mine, sustenabilitate înseamnă durabilitate, ceva ce ține. Mă refer la întreg procesul. Durează ceva până faci un obiect de valoare, durează până îl creezi și îl pui pe piață. Acel obiect nu își pierde din valoare și ține în timp. Atunci, prefer să aleg astfel de obiecte.
Costul produselor poate fi privit din mai multe unghiuri: cât a costat să fie produs, cât a costat să fie inventat, cum sunt plătiți acei oameni, în ce locuri a fost făcut, cât te costă pe tine să-l achiziționezi, care este costul per purtare. O sumă poate fi mare sau mică, în funcție de toți acești termeni. Cred că trebuie să alegem calitate produsului pe care dorim să îl cumpărăm, chiar dacă este ieftin sau mai scump.
Pasiunea pentru fashion nu depășește niciun buget
Nu am un procent anume pe care să-l dau pe haine. Eu cumpăr foarte, foarte rar. Am avut un an în care mi-am impus să cumpăr câte cinci produse și de atunci, am cam rămas în zona asta. Deci, nu am un buget, dar cumpăr anumite piese, fie că-mi trebuie, fie că o reînlocuiesc pe una dintre cele cinci. Nu trebuie să ai cinci piese pe viață. Poți să ai cinci fuste plisate, de exemplu, dacă ai primit una sau ai împrumutat una, este bine să te ții de acel cinci și să dai surprusul. Cinci este un fel de ținut în frâu lucrurile pe care le ai. Trebuie să fii foarte relaxat în a privi lucrurile de acest gen, să ai o măsură care să te ajute să te auto-educi.
Aperitive financiare
- Atunci când planifici o achiziție mai scumpă pentru o piesă, de exemplu, un palton sau o pereche de cizme pentru sezonul rece, împarte-i prețul aproximativ la numărul de luni în care ești dispus să economisești. Dacă pentru un palton de lână, cu un preț estimativ de 400 de lei, vrei să economisești timp de 6 luni, pune deoparte 67 de lei de fiecare dată când îți intră salariul.
- Dacă simți că, în anumite perioade ale anului, ești sufocat virtual de ofertele magazinelor online, poate e timpul pentru un #detoxdigital. Dezabonează-te de la ”revistele de modă” online și redescoperă articolele vestimentare uitate în garderobă.