Învățături financiare din spatele cortinei
Andi Vasluianu, unul dintre cei mai apreciați și talentați actori de la noi este invitatul unui nou episod al podcastului Money Chat. Andi a jucat în peste 100 de filme și spectacole de teatru. De curând a fost și gazda sezonului 2 Money Bistro, unde a ajutat familia Bănescu să își pună ordine în buget. Descoperă ce aperitive financiare consumă un actor.
„Mereu am tratat banii cu respect”
Am învățat să economisesc prin 1992, când lucram la un butic de noapte și patronul de acolo a observat că îmi cheltuiam banii numai pe Cola, ciocolată și toate prostiile pe care le găseam. La un moment dat, mi-a zis „gândește-te că trebuie să trăiești și mâine, nu numai azi.” De atunci s-a aprins un beculeț în capul meu și am început să fiu atent la cum să-mi drămuiesc banii pe zile. Eu tot timpul am crezut că banii, în general, sunt ca o zeiță, ca o doamnă care are grijă de mine și dacă o tratez aiurea, dacă sunt neatent, îmi întoarce spatele. Mereu am tratat banii cu respect. Am momente în care câștig mai mulți bani odată și merg cu familia să își cumpere fiecare ce-și dorește.
Cel mai greu an a fost 2010, era perioada în care s-au tăiat salariile din teatru. Tin minte că aveam 1200 lei salariu la teatru, abia reușeam să-mi plătesc dările și doar ce îmi luasem și un apartament în rate. A fost groaznic. Chiar și așa, am avut nororc să vină proiecte care mi-au plăcut și am reușit să ies din tensiunea financiară pe care o simțeam.
Prima întâlnire reală cu o lecție financiară a fost lipsa lor, iar a doua, participarea la proiectul Money Bistro, unde mi-am sedimentat multe informații.
Artiștii în relație cu banii
În primul rând, artiștii, în general, nu se gândesc nicio secundă la bani, ci fac totul din plăcere sau uită de ei. Eu cred că orice amănunt din viața asta trebuie băgat în seamă. Dacă acum noi avem un dialog, chiar dacă tu te uiți pe niște hârtii și citești anumite întrebări pe care le ai scrise, câteodată, ce se află de fapt în spatele acesui lucru este mult mai interesant și atenția mea este fie pe anumite gesturi pe care le faci, fie pe un zâmbet sau pe un joc al atenției asupra mea și tu la fel la mine, poate. Eu sunt atent la amănuntele astea tot timpul, așa și cu banii. Banii, în esență, pot să fie niște amănunte importante în viața noastră.
Plătim pentru cultură
La teatru de stat, prețul biletului este foarte mic, nu știu exact care este strategia, pentru că până la urmă, teatrele sunt sub subvenționate de primării sau de către Ministerul Culturii. Există și spectacole independente unde biletul nu mai este atât de ieftin, ci este mai scump, dar e și firesc să fie așa.
Sunt oameni care consideră că este importanta să plătim ca să consumăm cultură și sunt alții care își doresc o grămadă de alte lucruri care îi fac fericiți și de care eu habar n-am. Personal sunt pentru cultură, fac parte din ea și mi-ar plăcea să văd oamenii că vin la teatru, dar pentru că le place cu adevărat, să văd un interes real. Există acest interes real, îl văd în sală. Și da, cine vrea, să plătească! Și eu dacă vreau să plec într-o vacanță sau dacă vreau să intru într-un muzeu să văd o operă de artă, trebuie să plătesc, acestea sunt lucruri firești. Cultura este importantă pentru dezvoltarea unei societăți, dacă ai mai multă cultură, ești și mai educat.