Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ne poți asculta și aici








Pasionat de povestit, Adrian Mihălțianu a ales să părăsească o carieră în multinaționalele de IT pentru a scrie despre mașini și călătorii. Publică pe site-ul de călătorii Xplorio.ro și coordonează mai multe reviste de mașini, printre care ProMotor. De asemenea, este autorul romanelor Terra XXI, o saga SF întinsă pe mai multe secole, și pregătește proiecte de guvernare globală care-l trimit ca finalist al concursului de proiecte New Shape Prize 2018. De doi ani coordonează site-ul independent PressOne.ro. La Money Chat, Adrian a făcut schimb de experiență cu Andreea despre cum poate călători prin lume, dar cu bani puțini. 

Pandemia, motivul redescoperirii României

Călătoritul reprezintă aer curat, abia aștept să se termine restricțiile pentru a călători din nou alături de soția mea prin lume. În pandemie am avut o singură vacanță, într-un orășel sustenabil de pe lângă Cluj. Am învățat în acest timp că poți fi turist în propriul oraș și îl poți redescoperi. De exemplu, există o aplicație care se numește Questo și este făcută de niște români. Aplicația îți oferă experiențe de tipul escape room în aer liber și poți descoperi istoria mai multor orașe din țară, la un preț accesibil. Contextul pandemic ne-a determinat pe noi, românii, să explorăm la pas România și tot ce are ea de oferit. În prezent, există foarte multe locuri frumoase și în țară, în care s-a investit și care s-au transformat în adevărate experiențe unice.

Vacanțe de neuitat cu un buget redus

Cât despre planificarea vacanțelor, nouă ne place să ne organizăm din timp. Spre exemplu, începem să facem rezervări cu cel puțin opt luni înainte, deoarece prețurile sunt mai mici și accesibile. Mai avem și plecări spontane, dar de cele mai multe ori, acestea sunt mai aproape de casă, nu suntem fanii city break-urilor și al all-inclusive-ului. Noi ne planificăm vacanțele în funcție de costul biletelor de avion, al cazării și mâncării, ne calculăm prețul activităților pe care urmează să le facem în acea destinație. Suntem organizați, punem totul într-un tabel Excel. Am descoperit că pe Airbnb dacă îți rezervi un apartament pentru o lună de zile, plătești prețul acestuia la jumătate. Mi se pare genial acest lucru, înveți să te gospodărești în cultura locului, dar și că îți poți cumpăra experiențe locale la prețuri foarte mici. Datorită acestui lucru, poți experimenta cele mai frumoase locuri și tradiții ale destinației alese, deoarece prin aceste experiențe trăiești prin prisma unui localnic, nu al unui turist. 

Top 3 greșeli financiare făcute într-o călătorie

Am învățat de-a lungul anilor în care am călătorit că este important să ai și un fond de rezervă pentru cazuri extreme, deoarece în tinerețe am făcut de multe ori foamea în vacanțe. Așa am învățat că nu e potrivit să te înfigi prea mult în restaurante în primele zile, pentru că, pe măsură ce vei cunoaște zona sau locul respectiv, vei ști unde să te duci să mănânci bine. Un alt pont ar fi că ar trebui să înveți să-ți rezervi bani pentru experiențe, nu pentru a-ți cumpăra haine sau alte chestii pe care le găsești și în România. În ultimul rând, am observat că noi, românii, dăm bacșișuri foarte mari.  Am observat că străinii sunt mult mai atenți cu banii. Acest lucru m-a educat și pe mine și m-a învățat să investesc bani în experiențe, nu în lucruri materiale.

Aperitive financiare

  • Ai un cont destinat călătoriilor? Un cont pentru călătorii este important deoarece te ajută să economisești în mod organizat.
  • Economisește din timp. Să presupunem că vrei să-ți planifici peste 6 luni o vacanță, care ar costa în medie 500 de euro. În următoarele luni, transferă în contul de călătorii 85 de euro, pentru a-ți acoperi costul și a te bucura de vacanță fără griji financiare.
  • Într-o călătorie, împarte-ți bugetul în bani cash și pe card. Pentru cheltuielile mai mari, plătește cu cardul. Dar, pentru o cafea sau un suc, ține cont să ai la tine bancnote mici, de 5, 10 sau 20. Pentru siguranța plăților și a datelor tale, poți alege să plătești în străinătate cu un card de credit.